Meme başı akıntısı
Yücel Sokak No:6 1. Levent Nisbetiye Mahallesi 34340 Beşiktaş İstanbul

İyi Huylu Meme Kitleleri

Kistler sıvı dolu keseciklerdir. Genellikle 35 ile 50 yaş arası kadınlarda gözlenir. Mensturasyon öncesi dönemde büyüyebilir, ağrılı ve hassas hale gelebilirler. Tek memede olabileceği gibi, her iki memede birden fazla olabilirler. Bazıları hissedilmeyecek kadar küçük olmakla beraber, nadiren birkaç cm.ye ulaşabilirler. Meme ultrasonografisi ile kolayca tespid edilirler.

Kistler iyi huylu yapılardır ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bununla beraber, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır. Bazı kistler kendiliğinden kaybolabilir. Büyük ve hastada rahatsızlık uyandıran kistler iğne ile boşaltılırlar.

 

Fibroadenom

 

Ergenlik çağında ve genç kadınlarda en sık görülen meme tümörüdür. Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler.

Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir. Tanı meme ultrasonografisi, mamografi ve ince iğne biyopsisi ile konur. Fibroadenomlardan kanser gelişmez. Yine de, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır.

 

Yağ Nekrozu

 

Tipik olarak fazla kilolu ve meme yapısı büyük olan kadınlarda ve travma ile oluşur. Muayenede ağrısız, yuvarlak ve sert kıvamda kitle ele gelir. Bazen kitlenin üzerinde çekinti, morarma görülebilir. Muayene bulgusu olarak kanserle en sık karışan lezyonlardan biridir. Bu nedenle, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır.

 

Mastit

 

Mastit meme dokusunun enfeksiyonudur ve en sık emzirme döneminde görülür. Süt kanallarının tıkanması sonucu, süt kanal içinde göllenir ve enflamasyon oluşurak bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşur. Ayrıca meme başındaki çatlaklardan bakteriler girerek enfeksiyon oluşturabilir. Memede kızarıklık, hassasiyet ve ısı artışı vardır. Bazen ele kitle gelebilir. Erken dönemde sadece antibiyotik tedavisi yeterlidir. Abse oluştuğunda ise cerrahi olarak boşaltılması gerekir.